10 tips för bättre semesterbilder

10 tips för bättre semesterbilder

Långt efter att solbrännan har bleknat finns semesterbilderna kvar. Här kommer 10 tips på hur du tar riktigt bra sådana – vare sig du fotar med systemkamera eller med din telefon.

Gå närmare
Jag kommer så väl ihåg mitt första fotografiska misslyckande. Jag var 6 år och ville fota en ekorre jag såg sitta högt uppe i ett träd. När filmen äntligen framkallats hade jag fotat en tall. Av ekorren syntes inte ett spår. Så: när du tror du är nära nog – ta minst ett steg till. Eller se till att ha en riktigt bra zoom.

Kolla kompositionen
När en bild har en bra komposition blir den spännande för ögat. Bildens komposition handlar om hur de olika elementen i bilden förhåller sig till varandra. När det förhållandet stämmer blir det en riktigt bra bild. Välj vad du vill visa och se upp för störande inslag i bakgrunden –flaggstänger som växer upp ut folks huvuden blir sällan bra…

Låt förgrunden lägga grunden
För att göra en bild mer komplett kan du ge den en förgrund som gör bilden mer levande och hjälper till att dra in blicken i bilden. Det kan vara en ensam blomma i förgrunden på ett landskap eller en brygga i förgrunden när du fotar havet. Prova dig fram.

Hur står det till med horisonten?
Se till att hålla kameran rakt, speciellt när du fotar landskapsbilder. Visserligen går det oftast att rädda en lutande solnedgång i bildredigeringsprogrammet, men det är enklare att göra rätt från början.

Piffa med perspektiv
Ibland kan ett annat perspektiv göra hela bilden. Om du till exempel fotar mindre djur, sänk kameran till djurets nivå istället för att ta bilden uppifrån – det blir en helt annan bild. Ta för vana att alltid testa olika perspektiv och vinklar.

Tänk på tidpunkten
Ljuset är a och o för fina bilder. Därför tas det bästa bilderna när solen går upp eller när den är på väg att gå ner. Denna tidpunkt på dygnet är även känd som ”gyllene timmen” med magiskt fint ljus. Mitt på dagen är ljuset ofta lite mer svårjobbat. Skarpt solljus skapar stora kontraster i bilden och kan ge mörka, inte särskilt smickrande skuggor på byggnader, platser och, framförallt, personer. Men: färgerna blir också klarare liksom vattnet blåare och molnen vitare, och det är enkelt att få skarpa bilder. Var uppmärksam – och använd ljuset till din fördel.

Var inte rädd för rörelse
Att fotografera någon som står still och poserar kan funka fint, men det kan också bli lite stelt och tråkigt. Försök istället att fånga ett ögonblick i rörelse. Den typen av spontana bilder blir nästan alltid härliga. I de här lägena är det extra bra att ta ett par extra bilder för säkerhets skull.

Hur håller du kameran?
Redan en lätt skakning kan ge din bild sämre skärpa. Håll dina armar nära kroppen för att orka hålla kameran (eller mobiltelefonen) så stilla som möjligt, speciellt om du har lite sämre ljus. Ju längre du sträcker ut armarna, desto svårare blir det att hålla kameran stadigt.

Säkra med stöd
Stativ är det bästa stödet du kan få, och nästan nödvändigt om du vill ta riktigt bra nattbilder. Men det kan vara klumpigt att ta med på resan. Prova att stödja kameran mot ett stadigt underlag när du ska ta bilder i svagt ljus, det kan göra hela skillnaden.

När du tror du är nöjd – ta några extra
Ibland tror man att man fått den där perfekta bilden och går nöjd därifrån. Ända tills du öppnar upp den på datorn och upptäcker något i bilden du inte gillar. Ta alltid flera bilder – så ökar du dina chanser att lyckas.

Lycka till med semesterbilderna nu. Och om det blir så bra att du vill trycka upp en riktig tavla eller så – hör av dig!