CASE


BESIKTA
EXPO, PRINT, COMMUNICATION


BESIKTA siktar på att bli nummer ett för kunden.
Var besiktade du bilen senast? En lätt besvärad tystnad uppstår. Skribenten kan inte minnas det alls. Besiktas marknadschef Daniel Hjortström blir dock inte särskilt förvånad. Bilbesiktning är en lågintresseprodukt, det är svårt att sticka ut i mängden. Men Besikta har en plan för att ändra på det.

BESIKTA

BESIKTA siktar på att bli nummer ett för kunden. Var besiktade du bilen senast? En lätt besvärad tystnad uppstår. Skribenten kan inte minnas det alls. Besiktas marknadschef Daniel Hjortström blir dock inte särskilt förvånad. Bilbesiktning är en lågintresseprodukt, det är svårt att sticka ut i mängden. Men Besikta har en plan för att ändra på det.

I begynnelsen fanns bilprovningen, och det var det. Idag finns flera olika aktörer som kämpar om din uppmärksamhet. Med 160 stationer är Besikta Sveriges största privata bilprovning. Deras idé är att erbjuda något mer än bara det som lagen kräver. Kunden ska också kunna välja mellan olika tilläggstjänster för att få reda på hur bilen mår egentligen. Daniel Hjortström berättar: – Bilarna har förändrats en hel del de senaste 50 åren, men besiktningsprotokollet har inte ändrats i samma takt. Därför får man lite mer hos oss, vi kontrollerar till exempel både airbag och ABS-bromsar.

Konvertering i fokus
Oavsett kanal handlar merparten av Besiktas marknadsföring om att få kunden att välja Besikta. Klassiska DR-utskick används både för att bjuda in till besiktning i god tid och påminna när det är sista chansen. Ofta kryddas utskicken också med ett erbjudande för att locka kunden att boka sin besiktning. Men de digitala kanalerna växer, även hos Besikta. – Vi vill bli bäst på nätet i vår bransch, säger Daniel.

Tillgänglighet och trevlighet
Att Besiktas hemsida är lättillgänglig för besökaren är en viktig pusselbit för att lyckas online. Ett trevligt bemötande i Besiktas sociala medier likaså. Besiktas strategi innebär att svara snabbt och personligt på frågor och kommentarer, utan färdigformulerade standardsvar. Men Daniel framhåller också tillgängligheten och bemötandet hos kundservice liksom mottagandet hos besiktningsteknikerna ute på anläggningarna som framgångsfaktorer.
– Många som kommer till oss är lite nervösa, att besikta bilen är lite som att gå till tandläkaren. Vi är bra på att ta hand om fordon, men vi behöver bli bättre på att ta hand om kunderna också, menar Daniel.

Välfylld verktygslåda
Med så många anläggningar går det såklart också åt en hel del tryckt marknadsföringsmaterial. Här har vi på CA Andersson hjälpt till med affischer, vepor och annat skyltmaterial för både insida och utsida. Vårt uppdrag innefattar även DR-utskick, med målguppsfiler där variabler kopplas mot varandra och portoptimering. Och en hel del profilprodukter, till exempel den finurliga istidskrapan: en kombination av isskrapa och p-skiva. Daniel Hjortström är nöjd med samarbetet. – CA Andersson vill lösa våra problem, vi uppskattar den snabba och effektiva servicen vi får.

Vässat varumärkesbyggande
Besiktas mål är att bli nummer ett för kunden, då följer resten av sig själv, menar Daniel. Ökad synlighet för Besiktas varumärke är också en viktig del av strategin, och en växande sådan. För även om Daniel säger att Besiktas varumärke är branschens näst starkaste idag är han inte nöjd. Kanske har han ändå tröttnat på att folk inte kommer ihåg var de besiktade bilen senast?