CASE


CHANTELLE
COMMUNICATION, PRINT, LOGISTICS


Chantelle skapar underverk av 15 000 kilometer spets om året.
Frankrike har en särställning inom modevärlden, själva landet är nästan synonymt med elegans. Det franska familjeföretaget Chantelle har varit en del av detta ända sedan 1876 – utan att någonsin stanna upp i utvecklingen. Här finns onekligen vissa likheter med oss på CA Andersson. Kanske är det därför vi trivs så bra tillsammans?

CHANTELLE

Chantelle skapar underverk av 15 000 kilometer spets om året. Frankrike har en särställning inom modevärlden, själva landet är nästan synonymt med elegans. Det franska familjeföretaget Chantelle har varit en del av detta ända sedan 1876 – utan att någonsin stanna upp i utvecklingen. Här finns onekligen vissa likheter med oss på CA Andersson. Kanske är det därför vi trivs så bra tillsammans?

För Chantelle startade resan med tillverkning av korsetter, redan då var komfort och pass­form i fokus och även om modet ändrats många gånger sedan dess bär varumärket med sig dessa led­ord än idag. På samma sätt som vi på CA Andersson fortfarande brinner för kommunikation – även om kanalerna är fler idag än när vår verksamhet drog igång 1869.

Exklusiva varumärken
Idag ingår fyra olika varumärken i Le Group Chantelle i Sverige: Chantelle, Passionata, Femilet och Chantal Thomass som tillsammans erbjuder vackra underkläder för alla tillfällen. Från klassisk fransk elegans, ungt och modernt, enkelt och vardagsbekvämt till rena rama haute couturen. Gemensamt för det hela är att det handlar om produkter av högsta kvalitet. Det ställer krav på marknadsföringsmaterialet, berättar Susanna Antonini, Trade Marketing Manager på svenska Chantelle AB. – Det handlar om exklusiva varu­märken, så det är naturligtvis viktigt att den rätta känslan projiceras i vår kommunikation.

Lokal anpassning
Chantelles produkter säljs på fler än 10 000 försäljningsställen över hela världen. För att behålla en enhetlig känsla produceras största delen av marknadsföringsmaterialet på huvudkontoret i Frankrike. Men alla länder är inte lika, så viss anpassning för att hitta rätt tilltal på de lokala marknaderna behövs.

Fint i butik
Butikernas skyltmaterial är en av Chantelles viktigaste marknadsföringskanaler. Här används såväl posters och bande­roller som digitala bildspel. Vi på CA Andersson har också tagit fram en speciell Chantelle-brandad tavelram som butikerna lätt kan byta bild i efter säsong. Broschyrer och kataloger av olika slag är också viktiga budbärare för varumärket, både mot återförsäljare och slutkund. Även här med kvaliteten i fullt fokus. – Mycket av vårt uttryck ligger i ­bilderna, så vi är väldigt noga med att trycket håller hög kvalitet, säger Susanna Antonini.

Digitalisering på en föränderlig ­marknad
Närvaron i de digitala kanalerna växer även för Chantelle, berättar Susanna. Bland annat jobbar de mycket med att förse sina återförsäljare med material som de i sin tur kan använda i sociala medier. Men det digitala innebär också utmaningar. Susanna menar att det är lätt att överinvestera, men det svåra är att veta vilka insatser som ger resultat. Kanske var det enklare förr, när annonsering i damtidningar dominerade medie­mixen? Men Susanna längtar inte tillbaka. – Det var lättare förr, men det är definitivt mer spännande nu! På frågan om hur Chantelles marknadsföring ser ut om 5–10 år tror Susanna visserligen att digitala kanaler ligger i framkant, men inte att de helt tagit över. – Framförallt ser jag framför mig en bra mix mellan kommunikation i sociala medier och fysiska butiker.

Innovation – då, nu och i framtiden
Under korsetternas era gjorde Chantelle succé med att använda ett helt nytt stretchmaterial i tillverkningen, ­vilket ökade komforten avsevärt för dåtidens kvinnor. Idag fortsätter man det innovativa tänkandet, bland annat genom att lansera en bh tillverkad i memory foam, samma slags material som finns i en tempurkudde. Memory foam-materialet anpassar sig efter kroppen och ger en utmärkt passform. Och Susanna ser ljust på framtiden. – Chantelle är ett växande företag, vi siktar på att vara bäst i klassen både när det gäller innovation och när det gäller att läsa av vad marknaden vill ha.