CASE


DELVATOR
COMMUNICATION, WEB, PRINT


Delvator är svensk generalagent för Hitachis anläggnings- och entreprenad-maskiner, de säljer alltså hjullastare, bandgrävare, hjulgrävare och massor av andra maskiner. Häng med till en ganska traditionell bransch där marknadsföringen oftast består av hårda fakta och stereotypt ljussatta produktbilder – fast Delvator tänker lite annorlunda…

DELVATOR

Delvator är svensk generalagent för Hitachis anläggnings- och entreprenad- maskiner, de säljer alltså hjullastare, bandgrävare, hjulgrävare och massor av andra maskiner.

Från kalla fakta till varma känslor:

Delvator är ett familjeägt företag som funnits i 30 år. Förra året tillträdde Monika Weinberg som marknadsansvarig, en nyinrättad tjänst med fokus på att vässa företagets utåtriktade kommunikation. Just nu handlar det till exempel mycket om hjullastare, eftersom det har kommit ut ett par nya modeller, och Monika känner sig som hemma.
– Det är så spännande att jobba med bra produkter och ett starkt varumärke. Och det här är en intressant bransch som går väldigt bra just nu. Vi på Delvator har haft ett fantastiskt år, och vi har mycket på gång framöver.

Koncept som skiljer sig från mängden
En av sakerna på gång är Delvators nya annonskampanj som vi på CA Andersson haft nöjet att hjälpa till med. Kampanjen kommer ut i dagarna, både i print och digitalt, och här lyser produktspecifikationerna med sin frånvaro. Istället kommunicerar annonserna mjuka värden, som stolthet och arbetsglädje, och dessutom innehåller de människor…
– Jag är jätteglad över den här kampanjen, den har ett starkt budskap och sticker verkligen ut från våra konkurrenter som bara visar maskiner. Det ska bli så spännande att se hur den tas emot, säger Monika Weinberg.

Beprövad print och nya kanaler
Maskinbranschen är fortfarande ganska traditionell i sin marknadsföring, berättar Monika. Så även här sticker Delvator ut i mängden. Facebook och LinkedIn har till exempel blivit viktiga kommunikationskanaler, och nyheter och pressinformation hanteras numera via Mynewsdesk. I Delvators kommande kampanj blir det också premiär för digital annonsering och re-targeting. Därmed inte sagt att Delvator helt har övergett tryckt material. Till exempel har de en egen kundtidning, Grävlingen, som kommer ut två gånger om året. Och även traditionell printannonsering i fackpress är en naturlig del av företagets marknadsmix.

Ett lyckat samarbete
Arbetet med Delvators nya koncept började med att kartlägga och analysera konkurrenternas kommunikation och ställa den i relation till Delvators och Hitachis varumärken. Vi upptäckte ganska snabbt att här fanns en tydlig gemensam nämnare: känslan av att äga och köra ett visst varumärke. Delvator höll med, och vi satte igång med annonsproduktion för tryckta och digitala kanaler, uppfräschning av hemsida – med mera. Arbetsgruppen på CA hälsar att jobbet så här långt har gått som en dans, och Monika håller med:
– Jag är jättenöjd med samarbetet med CA Andersson, här finns stor kompetens och vi tänker väldigt lika. Det är viktigt att ha en samarbetspartner man har förtroende för.

Digitalt framtidsfokus
Vi ber Monika att ta en titt i kristallkulan:  hur tror hon att Delvators marknadsföring ser ut om fem år?
– Jag tror att det digitala och framförallt det sociala kommer att bli ännu viktigare i framtiden, men exakt vilka kanaler som kommer att vara aktuella då är jättesvårt att säga. Det händer ju så mycket just nu!

Och viktiga möten
Delvator gillar också att träffa sina kunder ”live”. Just nu har Monika fullt upp med förberedelserna inför Svenska Maskin-mässan, ett jätteevent på Solvalla i Stockholm. Förutom att få dit ett gäng hjullastare tillkommer ju allt jobb med montern och att få kunderna att hitta dit. Men Monika menar att det är värt det.
– Vi deltar på mässor för att träffa våra kunder, för visa upp maskinerna och även låta kunderna provköra, det personliga mötet är jätteviktigt för oss. Det är också därför vi finns representerade över hela Sverige, vi vill finnas där för våra kunder. De ska kunna känna sig trygga med oss.