CASE


DOMINO’S PIZZA 
PRINT, EXPO, MEDIA CARRIER, COMMUNICATION


Med fler än 15 000 butiker är Domino’s Pizza redan störst i världen på hämtpizza, eller närmare bestämt, pizza med hemleverans. I länder som England och Island är de till och med störst på färdigmat överhuvudtaget: större än McDonalds. Nu intar Domino’s den svenska marknaden, från Skåne och uppåt. Och kanske lär sig svenskarna att dela pizza med varandra på köpet*?

DOMINO'S PIZZA

Med fler än 15 000 butiker är Domino’s Pizza redan störst i världen på hämtpizza, eller närmare bestämt, pizza med hemleverans. I länder som England och Island är de till och med störst på färdigmat överhuvudtaget: större än McDonalds. Nu intar Domino’s den svenska marknaden, från Skåne och uppåt. Och kanske lär sig svenskarna att dela pizza med varandra på köpet*?

Utrymme för expansion
Sveriges första Domino’s öppnade i Malmö för ett par år sedan, idag har Malmö totalt 6 butiker medan Lund och Helsingborg har varsin. Inom kort öppnar nästa butik i Halmstad, sedan fortsätter kedjan mot Göteborg – och, såklart, Stockholm. Planen är att det så småningom ska finnas 100-150 Domino’s i Sverige. För här finns utrymme, menar Mikael Lagerwall, marknadschef på Domino’s Pizza Sweden
– Jämfört med Norge eller Finland finns det väldigt få pizzakedjor i Sverige, här är det mest pizzerian på hörnet som gäller. Det öppnar upp för kedjebildning med alla fördelar det innebär. Intresset för vårt erbjudande är stort, och vi har stora internationella resurser i ryggen, så jag skulle säga att vi har goda förutsättningar att lyckas, säger Mikael.

Alla äter ju pizza
Med en bred målgrupp, som Mikael enkelt beskriver som ”alla som känner ett behov av att köpa färdigmat” är det viktigt att synas i rätt kanaler. Eftersom Domino’s affärsidé bygger på att kunden beställer pizzor online för hemleverans är de digitala kanalerna förstås i fokus, med allt från sociala medier till Google-annonsering – och inte minst den egna webben och appen.
– Vi kör också radioreklam och utomhusannonsering och annonserar även i dagspress, men då oftast i samband med etablering av nya butiker, berättar Mikael.

Vill skapa sälj i butiken
Men en av de viktigaste marknadsföringskanalerna för Domino’s är deras egna butiker. Här används såväl insidan som utsidan för att kommunicera med kunderna, och budskapen byts frekvent, berättar Mikael.
– Vi är kampanjintensiva, vilket också gör att vi behöver en stark grafisk partner. Som ett litet företag med stora ambitioner jobbar vi hellre med färre leverantörer som kan möta fler av våra behov. Vi behöver inte bara trycksaker, utan även kreativa lösningar på hur vi lyfter fram våra erbjudanden – både i och utanför butiken.

Visa mig vad ni kan göra
Sagt och gjort. Mikael bjöd in oss på CA Andersson till butiken, och vi var förstås inte sena att tacka ja. En kreativ timme landade i en hel del smarta lösningar, med allt från golv- och väggdekaler till en stand alone-disk med tryck som används vid utdelning av smakprov. Och så två saker som Mikael är lite smålyrisk över:
– Dels det snygga iPhone-stället i butiken, en riktigt bra grej som är svår att missa. Och dels Media Carrier till våra skyltfönster, en flexibel lösning som skapar bra impact. Flexibiliteten låter oss byta budskap ofta så att kunderna känner att ”Wow, det händer något där” istället för statisk foliering. Tack vare dessa två enheter får vi sälj, både genom att kunder lockas in utifrån och när kunden väl är inne i butiken.

Ett naturligt sätt att jobba
Allt handlar inte bara om pris, säger Mikael. Istället prioriterar han ett ömsesidigt berikande partnerskap.
– Att jobba på det här sättet är helt naturligt för mig och många andra idag, det ligger i tiden, menar Mikael.
Som rutinerad grafisk köpare vet Mikael vad som krävs. Och han vill ha mer än att bara lägga en beställning och få en offert.
– Vi behöver snabbfotade, serviceinriktade leverantörer som verkligen är intresserade av vad vi gör och som kan leverera ett större utbud. CA Andersson har allt detta, och kostnadsbilden är helt okej i förhållande till vad vi får, konstaterar Mikael Lagerwall.

* En stor skillnad mellan Sverige och Norge när det kommer till pizzaätande är att norrmännen gärna delar på pizzorna, medan svensken vill ha sin egen. Eftersom Domino’s pizzor levereras i slices kanske vi lär oss något nytt nu…

Iphone-ställ i Re-Board
Läs mer
HÄR

Mikael Lagerwall,
marknadschef Domino’s Pizza