CASE

 


FC ROSENGÅRD
PRINT


Fotboll för livet! Idag är FC Rosengård nästan synonymt med damfotboll. Inte konstigt kanske, med ett damlag som vunnit det mesta som går att vinna på hemma­plan och även gjort sig ett namn i europeiska fotbollssammanhang. Men klubbens resa började i Rosengård och engagemanget för stadsdelen finns kvar.

FC ROSENGÅRD

Fotboll för livet. Idag är FC Rosengård nästan synonymt med damfotboll. Inte konstigt kanske, med ett damlag som vunnit det mesta som går att vinna på hemma­plan och även gjort sig ett namn i europeiska fotbollssammanhang. Men klubbens resa började i Rosengård och engagemanget för stadsdelen finns kvar.

FC Rosengård bildades 2008 av klubbarna Malmö boll- och idrottsförening (MBI) och Turk Anadolu, två Rosengårdsklubbar som gick ihop. Några år senare kom damfotbollen in i verksamheten på bred front genom ett samgående med LDB FC. En naturlig utveckling för en klubb som gärna lyfter viktiga samhällsfrågor som jämställdhet och integration, menar Amir Poursamad, VD för FC Rosengård. På frågan om vad som skiljer klubben från andra fotbollsklubbar svarar han blixtsnabbt: – Vårt engagemang i olika sociala projekt, att vi tar vårt sociala ansvar.

Arbetsförmedling och fotboll för livet
FC Rosengård jobbar aktivt med flera olika sociala projekt. Alla med inriktning mot barn och ungdomar, med fokus på att minska utanförskapet i utsatta områden. Boost by FC Rosengård är ett spännande sådant, ett slags arbetsförmedling för ungdomar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Här får ungdomarna stöd som utgår från deras situation och som tar hänsyn till deras olika behov och förutsättningar. Men engagemanget stannar inte i Skåne. Sedan 2008 driver FC Rosengård Football for Life i Sydafrika. Här får unga kvinnor genom fotbollen en möjlighet att stärka sin självkänsla

Ungdomarna är framtiden
Även inom själva fotbollen har före­ningen en omfattande ungdomsverksamhet med omkring 30 lag och 600 spelare. Något fler tjejer än killar, berättar Amir. Men klubben är noga med att fördela resurserna lika. Förhoppningen är såklart att fostra egna talanger som kan stärka FC Rosengård på både dam- och herrsidan i framtiden. Men Amir menar att klubbens mål är något större än de rent sportsliga med vinster och titlar. – Genom att bli ännu bättre på ungdomsverksamheten kan vi skapa en bättre framtid för våra ungdomar.

Sponsring som ger mer
FC Rosengård är Malmös näst största fotbollsklubb, och självklart kostar det en hel del pengar att driva en sådan verksamhet. Som alla klubbar är FC Rosengård såklart tacksamma för sponsorer. Men att sponsra FC Rosengård är inte bara att hjälpa till med att få själva verksamheten att gå runt. Amir Poursamad berättar: – När man sponsrar oss sponsrar man också direkt våra sociala projekt. Alla sponsorer är såklart välkomna, men det är extra roligt om man delar våra värderingar om ungdomar, integration och jämställdhet. Så det är klart att vi på CA Andersson känner oss mycket stolta över att vara med och bidra till allt detta. Att vår logga får synas i fina fotbollssammanhang är bara en bonus.