CASE


FLORISTEN & FOTOGRAFEN
OFFSETTRYCK KONSTPOSTERS


En lång kedja av tillfälligheter som resulterar i en blomstrande affärsverksamhet.
Fotografen Peter Ericsson träffar floristen och stylisten Linnea Persson på ett jobb. Hon har en idé om kreativa blomsterarrangemang, han har kompetensen att föreviga dem. Av en slump ser Peter en vacker bok och en koppling till CA Andersson.

FLORISTEN & FOTOGRAFEN OFFSETTRYCK KONSTPOSTERS

En lång kedja av tillfälligheter som resulterar i en blomstrande affärsverksamhet.  Fotografen Peter Ericsson träffar floristen och stylisten Linnea Persson på ett jobb. Hon har en idé om kreativa blomsterarrangemang, han har kompetensen att föreviga dem.  Av en slump ser Peter en vacker bok och en koppling till CA Andersson.

Flotta foton av blomsteruppsättningar har gjorts i all oändlighet. Men växtkreationer som gestaltar insekter och som avbildas med häpnadsväckande känsla och pregnans är betydligt mer sällsynta.
Peter Ericssons tolkningar av Linnea Perssons unika kreationer tillhör den senare kategorin.
De hade jobbat ihop med inredningsreportage för olika magasin, men som utbildad florist ruvade Linnea på nya idéer kring vad man kan skapa med växter. Flora som förvandlas till fauna, blommor som talar ett nytt språk.
Hon bad Peter om hjälp för att komma vidare med projektet.
– Linnea visade en provbild som hon tagit med mobilen. En växtkomposition jag aldrig tidigare sett, det sa bara klick, ler Peter.

 

Peter Ericsson är en kolossalt tekniskt driven fotograf med kunskap och utrustning i yttersta framkant. Han har under många år varit mentor och lärare i Nikons fotoskolor, hjälpt flera kända modeföretag att bygga upp sina fotostudios och är bland annat känd för sina fina kändisporträtt.
Med Linneas blomsterfjärilar ställdes hans kunnande på sin spets, inte bara i ljussättning och studioarbete.
– Vi printade bilderna på fint Hahnenmühle Bamboo-papper och ”ställde ut dem” på vår gemensamma sajt ”Floristen & Fotografen” och fick överraskande bra respons.
– Bland annat hörde Lauritz av sig och ville ha med våra alster på en temaauktion. Det gick över all förväntan. En läkare från Oslo köpte sex verk i ett slag, berättar Linnea.

Och så beslutade man sig för att ställa ut på Formex-mässan i början av året för att bredda konceptet.
– Men här kände vi behov av ett utbud för en bredare publik, Fine Print-verken är ju relativt dyra, så vi började fundera på posters, säger Peter.
– Jag var på besök i Skåne, råkade se den fantastiska fotoboken ”Örnens Öga” och såg att det var CA Andersson som tryckt den. Kände intuitivt att de skulle kunna vara rätt för våra Blomfjärilar. När jag kontaktat dem och fått prata en stund med deras prepress-expert Fredrik Widén var jag såld. Vi talar samma språk och har extremt höga krav på kvalitet genom hela processen, både han och jag.

I dag är CA Andersson premium partner till Floristen & Fotografen och trycker deras posters och övriga bildprodukter. Posters i format 40 x 60 trycks på Munken Polar, ett designpapper som lyfter fram bilden på bästa sätt och ger en exklusiv och naturlig känsla. Presentboxar med fyra mindre bilder ingår också i produktionen.
Efter Formex har efterfrågan ökat markant och man har fått flera återförsäljare runt om i landet. De första blomsterfjärilarna flyger dessutom till England och Frankrike i vår för att pröva lyckan på några gallerier där. Och Linnea har sålt sin blomsterbutik i Norrköping, flyttat till Göteborg och ägnar sig nu på heltid åt Floristen & Fotografen.