CASE


FORMTOPPEN
COMMUNICATION, PRINT OCH EXPO


Per Christiansson har andan i halsen när han kliver in på CA Anderssons kontor. Som verksamhetsansvarig på Formtoppen har han många järn i elden, och hans engagemang går inte att ta miste på. Just nu handlar det om att få bort alla vågar från Formtoppens tre anläggningar.

FORMTOPPEN

Per Christiansson har andan i halsen när han kliver in på CA Anderssons kontor. Som verksamhetsansvarig på Formtoppen har han många järn i elden, och hans engagemang går inte att ta miste på. Just nu handlar det om att få bort alla vågar från Formtoppens tre anläggningar.

Formtoppen arbetar nämligen aktivt med att alla medlemmar ska må bra – och man vill även ha beredskap för att kunna hjälpa de som inte mår bra. Bland annat i form av ett samarbete med riksföre­ningen mot ätstörningar, Frisk & Fri. Det handlar om att skapa en trygg och sund träningsmiljö, en träningsmiljö för alla.

För alla, från första början
I slutet av 80-talet bildade några styrke­tränande killar i Höllviken en förening. De tyckte att styrkesalen som låg i fritids­gårdens källare behövde rustas upp, och redan då fanns en tanke om att göra träning tillgänglig för alla. Medlemmarna strömmade till och så småningom hade föreningen vuxit ur källarlokalen. År 2000 var det dags för nästa steg: ett eget gym, det allra första Formtoppen.

Det lokala alternativet
Idag har Formtoppen tre anläggningar, i Höllviken, Skanör och Västra Ingelstad. Här tränar tusentals medlemmar i alla åldrar, alla med olika mål och förutsättningar. Visionen är att vara Sveriges ledande lokala gym. Och Formtoppens lokala fokus är det som skiljer dem från mängden, berättar Per Christiansson, liksom ett genuint, ärligt intresse för träning.
– Vi drivs fortfarande av viljan att få folk att röra på sig. Hos oss är träningsytan alltid prioriterad framför omklädningsrummen, och vi befinner oss i ständig utveckling av vårt erbjudande.

Konsekvent kommunikation
När det gäller kommunikation och marknadsföring är konsekvens ledord. Just nu kretsar arbetet kring Formtoppens ”look and feel” där allt material och alla anläggningar ska tala samma språk, ge samma känsla. CA Andersson har hjälpt till med såväl grafisk formgivning som produktion av skyltar och informationsmaterial, med omsorg om detaljerna både när det gäller form och materialval. Johan Persson, visuell kommunikatör på CA Andersson, berättar:
– Nu när Formtoppen öppnat sitt tredje träningscenter har vi jobbat en hel del med deras grafiska profil och stegvis moderniserat och anpassat för att skapa ett tydligare, mer konsekvent utseende.

Budbärare i brevlådan
Formtoppens främsta verktyg för att nå ut till sin målgrupp är en påkostad broschyr som delas ut till samtliga hushåll inom deras upptagningsområde tre gånger om året. Broschyren innehåller information om träningsutbudet blandat med nyheter och annat lockande innehåll som tilltalar målgruppen. Det är inte den billigaste produktionen, men Per är säker på att den betalar sig.
– Vi vet att broschyren fungerar, att den uppmärksammas. Folk sparar den, och de bryr sig om innehållet. Vi har till och med fått kritik när vi haft för många bilder av unga och snygga människor i broschyren. Då har vi inte klarat att behålla konsekvensen fullt ut. Även bilderna vi använder måste ju tilltala vår målgrupp.

Kvalitet och innehåll i samarbete
Innehållet är självklart oerhört viktigt, men kvaliteten spelar också stor roll.

Och Per är mycket nöjd med vad CA Andersson levererar, både rent trycktekniskt och formmässigt.
– Vi har varit kund sedan år 2000, med vissa avbrott – men vi har alltid kommit tillbaka. Det är lätt att jobba med CA. Jag kommer med en idé och Johan ser till att den blir verklighet, berättar Per, och tillägger:

– Vi är ju långt ifrån den största ­kunden, men här känner jag mig ändå betydelsefull. Det är värt en hel del.