CASE


MATILDA SVENSSON
PRINT


Konstnären Matilda Svensson älskar djur och natur – det syns i hennes underbara akvareller. Hennes bilder har fått stor uppmärksamhet, både hemma i Sverige och i New York.

MATILDA SVENSSON 
PRINT

Konstnären Matilda Svensson älskar djur och natur – det syns i hennes underbara akvareller. Hennes bilder har fått stor uppmärksamhet, både hemma i Sverige och i New York.

– Jag är fruktansvärt pedantisk med mina alster och trodde nog att tryckeriet skulle tröttna på mig, men Peter Posselwhite på CA Andersson har varit fantastiskt hjälpsam och stöttande, ler Matilda Svensson över sitt knallgula matbord i Slottsstaden. Hon målar uteslutande akvareller av djur och natur och säljer prints via sin egen webshop och en handfull återförsäljare.

 – Hittills har jag lanserat 14 motiv i begränsade upplagor och några av upplagorna är redan slutsålda, avslöjar Matilda.

Hon har tecknat och målat så länge hon kan minnas och alltid älskat djur och natur.

– Jag växte upp på landet mellan Ystad och Sjöbo och hade alltid en massa djur omkring mig. När jag blev stor ville jag bli arkitekt, men landade så småningom på designutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö. Jag provade på både produkt- och möbeldesign men fastnade för illustration och grafisk design.

Efter sin kandidatexamen fortsatte hon plugga, bland annat kreativt skrivande.

– Och så blev jag en jävel på Photoshop, skrattar hon.

I dag delar hon sin tid mellan ett redaktörsjobb på Aller Media och egen freelanceverksamhet.

– Jag är redaktör på tidningen Antik & Auktion och trivs väldigt bra med det. Älskar gamla ting och att jobba för den trogna och kunniga läsekrets som tidningen har. Vi har en upplaga på 38 000 ex och den har legat fast i många år, trots att de flesta tidningar tappar.

– Men så brinner jag självfallet för min egen verksamhet. Allt började för ett par tre år sen då jag var med på Konstrundan på Österlen. Min kusin driver Hörte Brygga och där ställde jag ut mina bilder. Det gick så bra att jag ville gå vidare och fick därmed chans att fördjupa samarbetet med CA Andersson.

Matilda trycker begränsade upplagor om 25–75 ex av varje motiv, alltid på ett helvitt obestruket papper. Inför 2017 lanserar hon sin första årskalender med 12 nya motiv, som vanligt inspirerad av skog och mark, djur och natur.

– Det ska bli himla spännande att lansera den. Vissa bilder har jag testat som skisser på Instagram och fått god respons, så jag hoppas det ska gå bra.

Det gör vi på CA Andersson också. Är du intresserad att köpa den, kolla in www.matildasvensson.com.