CASE


SJÖBO KOMMUN
COMMUNICATION, PRINT


Kommunen som förnyar kommunikationen

Mitt i södra Skånes vackra natur ligger Sjöbo kommun. Här bor drygt 18 000 invånare, och de blir allt fler. När vi en vårdag sneddar över torget och ser gräsänderna som norpar persilja av grönsakshandlaren får vi en aning om varför. Välkommen till småstadsidyllen!

SJÖBO KOMMUN

Kommunen som förnyar kommunikationen. Mitt i södra Skånes vackra natur ligger Sjöbo kommun. Här bor drygt 18 000 invånare, och de blir allt fler. När vi en vårdag sneddar över torget och ser gräsänderna som norpar persilja av grönsakshandlaren får vi en aning om varför. Välkommen till småstadsidyllen!

Innanför kommunhusets pampiga entré väntar Marie Nordgren. Född och uppvuxen i Sjöbo lämnade hon kommunen för Malmö, men nu är hon tillbaka i ett impulsköpt hus på samma grusväg som i barndomen. Hon jobbar som informatör på Sjöbo kommun och trivs fantastiskt bra med det.
– Det är jätteroligt att jobba i en liten kommun där man får insyn i alla verksamheter. Det är högt och lågt, stora strategiska kommunikationsprojekt varvas med att informera om en vatten­läcka.

Nöjda kommuninnevånare
Sjöboborna verkar dessutom trivas med Marie och hennes kollegor – under­sök­ningar visar nämligen att de är väldigt nöjda med informationen de får från sin kommun, något som långt ifrån alltid är fallet. Så, hur gör de för att lyckas? Det handlar om att identifiera sina målgrupper och deras mediavanor, säger Marie. Och att välja olika kanaler för att kunna nå fram på bästa sätt.

Tryggt med tryck
Tre gånger om året kommer kommunens tidning Sjöbomagasinet ut till alla hushåll i kommunen, en mycket uppskattad publikation som trycks hos oss på CA Andersson. Marie berättar att det funnits tankar på att ersätta den med information på hemsidan, men med tanke på hur upprörda känslor som uppstår om en tidning inte kommit fram har kommunen fått tänka om.
– Nej, vi får allt fortsätta trycka tidningen, annars blir det uppror.

Digitalisering pågår
Men Sjöbo kommun ligger också i fram­kant när det kommer till e-tjänster och digitalisering. De var fjärde kommun i Sverige med att skaffa mobilanpassad hemsida, och nu är den på gång att byggas om igen för att ännu bättre motsvara dagens krav. Som ett led i digitaliseringsarbetet fick vi på CA Andersson hjälpa till med att skapa en digital årsredovisning med flera avancerade funktioner. En nyhet som blivit väl mottagen.
– Både politiker och medarbetare är jättenöjda, berättar Marie.

Satsar socialt
Naturligtvis är vissa målgrupper ändå svårare att nå fram till än andra. De som är svårast att nå, säger Marie, är de som inte alls verkar bry sig om vad som händer i kommunen.
– Vi vill ju få kontakt med alla som bor här, oavsett om de är nöjda med vad vi gör eller inte.
Så Sjöbo kommun bestämde sig för att ta klivet in i de sociala kanalerna, för att skaffa ytterligare en kontaktyta mot kommuninnevånarna. Och det fungerar över förväntan.
– Facebook är till exempel fantastiskt tacksamt att jobba med som kommun. Här är det fritt fram för alla att uttrycka sig. Vi får veta vad Sjöboborna tycker, vad som engagerar dem och vi kan snabbt och smidigt svara på deras ­frågor.

Påhittiga lösningar skapar dialog
Även Instagram växer som kanal, berättar Marie. Och det är tydligt att vissa frågor skapar större engagemang än andra.
– Vi ser till exempel att äldreomsorgen engagerar, men trafikmiljön är något som folk verkligen brinner för.
Sagt och gjort, kommunen ordnar en Instagram-tävling där Sjöboborna ska utse den sämsta cykelvägen i kommunen. Den vinnande vägen får en uppfräschning – och kommunen får veta vilka vägar som kan behöva åtgärdas framöver. Bra för alla parter.

Smidigt samarbete
Samarbetet med CA Andersson började med en upphandling av tryck­saker, men Marie berättar att hon snart fick nys om att det också fanns andra ­kompetenser på företaget hon kunde ha nytta av.
– Jag är jättenöjd! Att ha allting på ett ställe gör mitt liv så mycket enklare. Jag kan lita på att resultatet blir bra. Och så är det ju miljöaspekten förstås…
Med det goda utlåtandet i bagaget, tackar vi för oss. Det är dags att låta Marie jobba vidare. Sjöbo kommun har massor av spännande saker på gång, och vi ser fram emot att hänga med på deras resa.