CASE


VIKTVÄKTARNA
PRINT


Allt började i ett vardagsrum i New York i början av 60-talet. En kvinna vid namn Jean Nidetch tänkte att det vore både trevligare och mer effektivt att gå ner i vikt tillsammans med andra och började bjuda in vänner till sitt vardagsrum för att prata viktminskning.
Konceptet, som fick namnet Weight Watchers, gjorde succé och spred sig snabbt över hela västvärlden. 1972 kom ViktVäktarna till Sverige och sedan dess har det hänt en hel del.

VIKTVÄKTARNA

Allt började i ett vardagsrum i New York i början av 60-talet. En kvinna vid namn Jean Nidetch tänkte att det vore både trevligare och mer effektivt att gå ner i vikt tillsammans med andra och började bjuda in vänner till sitt vardagsrum för att prata viktminskning.

I en liten ask

Den digitala utvecklingen har självklart spelat stor roll även för ViktVäktarna, berättar marknadsdirektör Ulrika Ennen:
– Vi började utveckla våra onlinetjänster runt 2005, 2006. Sedan dröjde det ett par år innan det hela tog fart, men idag är två tredjedelar av våra medlemmar onlinemedlemmar, även om många också föredrar en kombination av appen, webben och möten.

Hur nå ut till ännu fler?
Men ViktVäktarna har alltid plats för fler medlemmar, och med tanke på att vi svenskar blir allt mer överviktiga borde också allt fler behöva deras tjänster. Förra året satte sig Viktväktarna ner med sin PR-byrå och började fundera. Kunde man kanske paketera om ett onlinemedlemskap till en fysisk produkt? Och sälja det i någon annan kanal? Visst kunde man det, inom kort var startboxen ett faktum.
– Vi hämtade inspiration från sådana där upplevelsepaket man köper på ICA, till exempel, berättar Ulrika Ennen

Lockande till fördelaktigt pris
I boxen får du ett 16 veckors onlinemedlemskap hos ViktVäktarna, till ett rabatterat pris. Dessutom innehåller den information om ViktVäktarnas produkter, en kom igång-folder samt veckomenyer med inspirerande recept. Valet av återförsäljare föll på Apoteket Hjärtat som också fått vara med och tycka till under produktutvecklingsprocessen och nu säljs startboxen på tio test-apotek i kedjan, samt i hjärtats webbshop, förstås.
– Våra coacher har varit ute och utbildat apotekspersonalen om produkten, det här är ju lite nytt för dem – en bit ifrån Alvedon, om man säger så, säger Ulrika Ennen.

Flygande start
Vi på CA Andersson fick nöjet att sköta tryck, plock, pack och distribution av startboxarna. De fick ett väldigt positivt mottagande, så positivt att vi på CA Andersson periodvis hade vissa utmaningar att hinna med i produktionen.
– Det gick lite för bra i början, så det var tufft för alla inblandade, säger Ulrika Ennen.
Men nu har läget stabiliserats, Ulrika är nöjd med försäljningen och hon har inga planer på att byta ut oss.
– CA Andersson är en väldigt god samarbetspartner med en hög servicegrad.

ViktVäktarna i framtiden
Till sist ber vi Ulrika om en framtidsspaning. Kommer de klassiska ViktVäktarmötena att försvinna helt i framtiden?
– Nej, jag tror snarare att de kommer att utvecklas. Kanske kommer vi att ha möten på andra sätt, i andra kanaler. Men det fysiska mötet har alltid en plats, det är något visst med att ses öga mot öga.