Så fixar du snygga bilder för tryck

Så fixar du snygga bilder för tryck

Suddiga bilder eller blaskiga färger är inget kul, men lyckligtvis ganska enkelt att undvika. Allra enklast är förstås att jobba med en leverantör som ger dig tydliga instruktioner för hur du ska lämna ditt material, som kan svara på dina frågor och som låter dig se och godkänna ett provtryck innan själva tryckprocessen drar igång. Men det finns även saker du själv kan tänka på. Här tipsar vår färgguru Carl-Fredrik Widén om några sådana.

Skärpa och kontrast
Bilder behöver såväl skärpa som rätt kontrast för att se bra ut. En liten kontrastjustering kan göra att en oönskad slöja över bilden försvinner. Du kan också lägga en aning extra skärpa på bilden, och tänk på att de neutrala nyanserna känns rätt. Utan felaktiga färgstick ser bilden frisk och naturlig ut.

Rätt upplösning
Att en bild ser fin ut på en hemsida räcker inte, den kan ändå bli suddig i tryck. Det beror på bildens upplösning som beskrivs i pixels per inch. För tryck ska upplösningen vara minst 300 ppi. För en bildskärm krävs endast 72 ppi för att bilden ska se bra ut. Vi uppfattar dessutom skärmen som skarpare eftersom den har ett mycket större färgdjup, och att all färg skapas med olika mängd ljus. Tryck däremot använder papprets vithet för att skapa ljuset i bilden och är beroende av befintligt betraktningsljus, där färgen skapar färgtoner och de mörka tonerna i bilden.

Till bildens storlek
Vid tryck med standardraster krävs en bildupplösning av 300–350 ppi. I InDesign finns en informationsruta som visar bildens storlek, både den fysiska storleken och vad det inmonterade bildmåttet är i dpi ”dots per inch” (dpi = upplösning ut på skärm eller ut på tryck, ppi = digital upplösning). Om en bild har en fysisk upplösning på 300 ppi och skalas ner till 50% i dokumentet, får den en effektiv upplösning på 600 dpi ut. Men om den effektiva upplösningen bara blir 150 dpi måste bilden förminskas, annars räcker upplösningen inte till för tryck.

Vilken färg?
Hur färgåtergivningen av din bild ser ut i tryck beror till exempel på vilket papper som ska användas och vilken tryckmetod som används (t ex dagspress, offset eller digitaltryck). Men det handlar också om hur bilden blir konverterad från RGB till CMYK. Den här översättningen sker med hjälp av så kallade icc-profiler, färgprofiler som beskriver hur färg ser ut i RGB eller i CMYK och justerar för pappersspecifika egenskaper. Översättningen mellan färgmodellerna går blixtsnabbt men kräver lite regler för att bli bra. Därför erbjuder vi ett profilpaket med färdiga snabbinställningar, en PDF-guide som beskriver hur du gör för att få bäst resultat samt en checklista med regler och tips. Oftast räcker det med dessa för att få ett bra resultat.

RGB och CMYK – vad är det egentligen?
En bild i RGB (röd, grön & blå) kan ha miljontals färger. För att bilden ska bli tryckbar måste dessa miljontals färger separeras med hjälp av fyra grundfärger: CMYK – Cyan, Magenta, Yellow & KEY-Color (svart). Dessa ska tillsammans försöka blanda så många som möjligt av RGB-bildens färger.

Pantone som dekorfärg
Använd alltid Pantones optimala Bok-färg (L*a*b*) som dekorfärg, då får du bäst färgåtergivning.

Filformat
Behåll alltid bilder i sitt originalformat som psd eller tiff före JPEG eller PNG. Om du måste använda JPEG-komprimering är det bättre att använda komprimeringen vid PDF-exporten med hög bildkvalité i stället.

Papperskvalitet
Hur färgåtergivningen av din bild ser ut i tryck beror till exempel på vilket papper som ska användas och vilken tryckmetod som används (t ex dagspress, offset eller digitaltryck). Ta alltid reda på vilken papperskvalitet din produkt ska tryckas på.

Låter det krångligt?
Låt oss hjälpa till – det är det vi är här för.

 


Välkommen till CA Anderssons ONESTOPSHOP

Joakim Berndt

Joakim Berndt

Premium Partner
Print

+46 40 642 07 02
+46 70 517 47 88
joakim.berndt@caandersson.com

Marcus Sterner

Marcus Sterner

Premium Partner
Print

+46 40 642 07 06
+46 73 312 29 92
marcus.sterner@caandersson.com

Göran Åkerman

Göran Åkerman

Premium Partner
Print

+46 40 642 07 09
+46 70 617 47 84
goran.akerman@caandersson.com